یک چشم‌انداز
بین المللی

همه چیز به انتخاب صحیح شما بستگی دارد

یک حسابدار خبره
امنیت کامل شغلی ,فرصت مهاجرت,درآمد بسیارعالی
دارد

آشنایی با تحصیلات رشته حسابداری در ایران

اگر برای انتخاب رشته حسابداری نیاز به اطلاعات بیشتری دارید این قسمت مناسب شماست

دیپلم هنرستانهای کاردانش

این دیپلم دارای۱۶۰ رشته مهارتی است؛ به این معنا که دانش آموزان در این رشته‌هاضمن اخذ دیپلم درسی ، برای ورود به بازار کار نیز آماده می‌شوند و یک مهارت را به‌صورت عملی و کاربردی فرامی گیرند. حتی بسیاری از فارغ‌التحصیلان رشته‌های کاردانش برای ورود به بازار کار نیازی به پروانه کسب ندارند. برای ورود به دانشگاه با دیپلم کاردانش (بدون مدرک پیش‌دانشگاهی) باید رشته‌های کاردانی پیوسته (فوق دیپلم) را اخذ سپس مقاطع بالاتر را بگذرانید .

با سه ساله شدن دوره تحصیلی هنرستان‌ها، هنرجویان این رشته علاوه بر مقطع کاردانی می‌توانند در مقطع کارشناسی نیز در رشته‌های مرتبط با حسابداری ادامه تحصیل دهند.

تحصیل در رشته های فنی و حرفه ای (هنرستان)

مدارس فنی و حرفه ای در مقاطع تحصیلی مختلف دانش آموزان را در رشته های مختلف پذیرش می نماید. خوشبختانه گروه های فنی حرفه ای شامل رشته های متنوعی می باشد که هر یک از علاقه مندان می توانند پس از معرفی رشته های تحصیلی فنی حرفه ای نهم به دهم به انتخاب دقیق تری دست بزنید.

افرادی که رشته فنی و حرفه ای را انتخاب می کنند، واحدهای مختلف عملی و تئوری رشته خود را گذرانده و دیپلم فنی دریافت می کنند و می توانند در بسیاری از رشته ها وارد بازارکار شوند. آنها نسبت به بسیاری از فارغ التحصیلان رشته تجربی، ریاضی و انسانی سریع تر می توانند وارد کسب و کار شده و  مهارت های خود را عملی به کار بگیرند.

دانش آموزانی که دیپلم فنی و حرفه ای دارند انتخاب های زیادی برای ادامه تحصیل دارند. آنها می توانند در مقاطع کاردانی، کارشناسی و کارشناسی ارشد و در دانشگاه فنی و حرفه ای، علمی – کاربردی، آزاد، پیام نور و موسسات آموزش عالی غیرانتفاعی و حتی با گذراندن کنکور سراسری ادامه تحصیل دهند.

در هنرستان حسابداری خواندن باعث میشود، از همان ابتدا با حسابداری و روش های آن آشنا شوند و حتی با داشتن دیپلم هم، یک حسابدار به شمار آیند، حتی وقتی وارد دانشگاه می شوند، مشکلات کمتری دارند و راحت تر دروس را یاد میگیرند.

 

تفاوت کاردانش و فنی حرفه‌ای

 کاردانش و فنی حرفه‌ای هر دو از شاخه‌های هنرستان هستند؛ با این تفاوت که:

 اولاّ: دانش آموزان بزرگسال که شبانه نیز نامیده میشوند ، فقط در رشته کاردانش میتوانند ادامه تحصیل دهند و آزمونهای مهارتی آنها توسط سازمان آموزش فنی و حرفه ای برگزار میگردد.

دوماّ: رشته‌های کاردانش خیلی جزئی‌تر بوده اما موضوع رشته‌های فنی حرفه‌ای کلی‌تر هستند.

سوماً: دروس در کاردانش به دو دسته تئوری و عملی تقسیم می‌شوند و دانش‌آموزان اکثراً درس را به‌صورت عملی فرامی‌گیرند. این دروس را دروس مهارتی نیز می‌گویند چراکه هدف از آن‌ها آموزش یک مهارت به دانش‌آموز است؛ اما در فنی حرفه‌ای تعداد دروس تئوری بیشتر است و از این نظر نسبت به کاردانش به رشته‌های نظری نزدیک‌ترند.  بنابراین افرادی که در کاردانش تحصیل میکنند کار عملی آنها به تعبیری قوی تر میباشد .

چهارماٌ: ورود به بازار کار برای دارندگان دیپلم کاردانش ساده‌تر است. همان‌طور که گفته شد فارغ‌التحصیلان دیپلم کاردانش نیازی به پروانه کسب ندارند، از طرفی یک مهارت را به‌طور کامل فرامی‌گیرند. به همین دلیل بسیاری از ایشان بعد از دیپلم وارد بازار کار شده و به دانشگاه وارد نمی‌شوند؛ اما فارغ‌التحصیلان فنی حرفه‌ای اکثراً تمایل دارند تحصیلاتشان را در دانشگاه ادامه دهند.

فارغ التحصیلان رشته های مهارتی( دیپلم کامپیوتر، تصویر سازی،گرافیک، دیپلم مدیریت خانواده، دیپلم گردشگری، دیپلم حسابداری و دیپلم معماری و دیپلم مکانیک و….…) می توانند پس از کسب مدرک دیپلم خود بدون شرکت در کنکور وارد دانشگاه های علمی کاربردی و آزاد شده و تا مقطع کاردانی ادامه تحصیل دهند.

تفاوت مدرک فنی و حرفه ای با سایر مدارک آموزشی حسابداری

با توجه به اینکه در سال های اخیر ضرورت آموزش های مهارتی در کشور بیش از گذشته احساس می شود و سیاستگذاری دولت به سمت تشویق جوانان برای شرکت در دوره های مهارتی و فنی و حرفه ای سوق پیدا کرده است لذا قوانینی تصویب شده که باعث می شود دارندگان مدارک فنی و حرفه ای امتیازاتی( مانند: سهولت در اخذ پروانه کسب، دریافت وام خود اشتغالی وکاربرد جهت استخدام در شرکت ها، موسسات و سازمان ها) کسب کنند تا ورود به بازار کار برایشان ساده تر شود و بتوانند با استفاده از مهارت بدست آمده در این دوره ها، برای خود کسب و کاری برپا کنند یا اینکه ساده تر به استخدام درآیند.

آشنایی با رشته «حسابداری مالی» در شاخه کاردانش

رشته «حسابداری مالی» شاخه کاردانش در زمینه خدمات و در گروه بازرگانی و امور اداری قرار دارد.  رشته “حسابداری مالی” شاخه کاردانش، در زمینه خدمات و در گروه بازرگانی و امور اداری قرار دارد. در این گروه رشته‌های” بورس و اوراق بهادار” و” امور اداری” نیز قرار دارد.

فعالیت‌های پیچیده و گوناگون مالی، آگاهی از عملیات روزانه و اداره آن، تجزیه و تحلیل عملکرد مدیران، طرح‌ریزی فعالیت‌های آینده و اطلاع و ارزیابی نسبت به عملکرد خود و ورود ماشین‌های حساب در صحنه اقتصادی، ابعاد جدیدی را در حوزه رشته حسابداری مالی ایجاد کرده است.در جامعه ما نیز با توجه به این روند و پاسخ‌گویی به این نیازهای فعلی و آتی جهت رسیدگی به امور مالی بخش‌های دولتی و خصوصی، حساب‌رسان مورد نظر باید تحت تعلیم و تربیت قرار گیرند.

هنرجویان در این رشته علاوه بر گذراندن دروس عمومی و پایه مشترک، مهارت‌های زیر را می‌آموزند:

حسابداری عمومی مقدماتی

حسابداری عمومی تکمیلی

حسابداری صنعتی

حسابدار حقوق و دستمزد

رایانه کار حسابداری مالی

کاربر رایانه

مسئول سفارشات

سرپرست ترخیص محصول

کاربر امور بانکی

هنرجویان در تمام این مهارت‌ها توانایی لازم را در حل و فصل مسائل مالی، طبقه‌بندی ثبت و خلاصه کردن اطلاعات، تهیه گزارشات مالی و صورت‌های مالی می‌آموزند و در حسابداری حقوق و دستمزد، موفق به تهیه گزارش‌های سیستم حقوق و دستمزد می‌شوند. لازمه تحصیل دراین رشته، داشتن توانایی در دروس ریاضی و صبر و حوصله زیاد در حل مسائل مالی است.

دروس تخصصی رشته حسابداری هنرستان

از جمله دروس تخصصی رشته حسابداری هنرستان عبارتند از:

حسابداری حقوق و دستمزد

دانش فنی پایه

حسابداری بهای تمام شده و مالیاتی

حسابداری اموال و انبار

حسابداری وجوه نقد و تحریر دفاتر قانونی

حسابداری خرید و فروش

ارتباط موثر

دانش فنی تخصصی

حسابداری تهیه و تنظیم صورت های مالی

حسابداری عمومی مقدماتی

حسابدار (عمومی مقدماتی) کسی است که بعد از گذراندن دوره های آموزشی لازم بتواند از عهده جمع آوری، تجزیه و تحلیل ، اندازه گیری ،ثبت و طبقه بندی ،تجمیع ،تلخیص و گزارش رویدادهای دارای اثر مالی بر یک موسسه برآید و نرم افزارهای حسابداری را در انجام امور مالی به کارگیرد.

حداقل میزان تحصیلات : پایان دوره راهنمایی

حداقل توانایی جسمی : سلامت کامل جسمانی و روانی

مهارت های پیش نیاز این استاندارد : ندارد

طول دوره آموزشی  : 130 ساعت

زمان آموزش نظری :60 ساعت

زمان آموزش عملی : 70 ساعت

حسابداری دولتی

حسابداری دولتی یکی از شایستگی های گروه امور مالی و بازرگانی است و شامل كارهای تشخیص حسابها درحسابداری دولتی و مقایسه آن با حسابداری بازرگانی،تنظیم اسناد مالی در حسابداری دولتی،تهیه،تنظیم، تصویب،اجرا و نظارت بودجه، انجام عملیات حسابداری سپرده ها وحسابهای بانکی سازمانهای مالی،انجام عملیات حسابداری بستن حسابهادر پایان دوره مالی،انجام عملیات مالی طرحهای عمرانی،انجام عملیات مربوط به ذی حسابی است وبا شغل حسابدار و حسابرس در ارتباط است.

حداقل میزان تحصیلات : کاردانی حسابداری

حداقل توانایی جسمی : سلامت کامل جسمی و ذهنی

مهارت های پیش نیاز این استاندارد : ندارد

طول دوره آموزشی  : 100 ساعت

زمان آموزش نظری :30 ساعت

زمان آموزش عملی : 70 ساعت

حسابداری با رویکرد بانکی

حسابداری با رویکرد بانکی از شایستگی های حوزه امور مالی و بازرگانی است و شامل شایستگی های تهیه ترازنامه بانکی ،گزارشگری مالی در بانکها ،تجزیه و تحلیل انواع اسناد حسابداری شعب مدیریت منابع و مصارف شعب،طبقه بندی دارایی ها ،محاسبه کفایت سرمایه ،انجام عملیات حسابداری وام ها می باشد و با مشاغل متصدی امور بانکی و حسابدار در ارتباط است.

حداقل میزان تحصیلات : فوق دیپلم حسابداری – مدیریت  – بانکداری

حداقل توانایی جسمی : سلامت کامل جسمانی و روانی

مهارت های پیش نیاز این استاندارد : ندارد

طول دوره آموزشی  : 75 ساعت

زمان آموزش نظری :33 ساعت

زمان آموزش عملی : 42 ساعت

حسابداري دارائی هاي ثابت (اثاثیه  و اموال)

حسابداری دراریی های ثابت کسی است که بتواند از عهده طبقه بندی، کدبندی و ثبت نگهداری اثاثیه و اموال گردانی ،تشخیص مستهلک شدن دارایی ها،طبقه بندی و کدبندی وسایل نقلیه و ماشین آلات و همچنین ثبت و نگهداری حساب های مربوطه، کار با برنامه اموال و ثبت عملکرد حساب ها با رعایت نکات ایمنی و بهداشتی برآید.

حداقل میزان تحصیلات : دیپلم

حداقل توانایی جسمی : سلامت بینایی و شنوایی، سلامت حسی حرکتی دست ها و پاها

مهارت های پیش نیاز این استاندارد : ندارد

طول دوره آموزشی  : 120 ساعت

زمان آموزش نظری :50 ساعت

زمان آموزش عملی : 70 ساعت

مدیرحسابداري فروش

شغل مدیر  حسابداری فروش در حوزه مالی و بازرگانی می باشد که در آن شایستگی هایی از قبیل بکارگیری آیین نامه های شغلی،تجزیه و تحلیل صورت های مالی،تهیه و تنظیم قراردادهای فروش،تنظیم صورت حساب فروش،کنترل قیمت محصول فروش رفته و گزارش نویس را دارا می باشد و با مشاغل حسابداری فروش و مدیریت فروش در ارتباط می باشد.

حداقل میزان تحصیلات : لیسانس حسابداری

حداقل توانایی جسمی : سالم

مهارت های پیش نیاز این استاندارد : آشنایی با حسابداری عمومی

طول دوره آموزشی  : 142 ساعت

زمان آموزش نظری :65 ساعت

زمان آموزش عملی : 75 ساعت

حسابداری داراییهای ثابت شهرداریها

حسابداری دارایی های ثابت شهردازیها در حوزه امور مالی بازرگانی- حسابداری بوده و شایستگی هایی از قبیل تعیین بهای تمام شده ، استهلاک،مخارج در طول عمر مفید دارایی،واگذاری دارایی های ثابت و … را دارد. این شایستگی با حسابداران شاغل در شهرداری ها در ارتباط است.

حداقل میزان تحصیلات : کاردانی حسابداری

حداقل توانایی جسمی : سلامت جسمی کامل

مهارت های پیش نیاز این استاندارد : ندارد

طول دوره آموزشی  : 60 ساعت

زمان آموزش نظری :15 ساعت

زمان آموزش عملی : 45 ساعت

حسابداری خزانه

حسابداری خزانه در حوزه امور مالی و بازرگانی – حسابداری بوده و کارهایی از قبیل مدیریت دریافت و پرداخت ،عملیات مامور وصول،عملیات مغایرت بانکی و …را دارد.این شتیستگی با حسابداران شاغل در سازمانها و موسسات اقتصادی و … در ارتباط است.

حداقل میزان تحصیلات : کاردانی حسابداری

حداقل توانایی جسمی : سلامت جسمی کامل

مهارت های پیش نیاز این استاندارد : ندارد

طول دوره آموزشی  : 60 ساعت

زمان آموزش نظری :15 ساعت

زمان آموزش عملی : 45 ساعت

 

آشنایی با استانداردهای حسابداری

استانداردهای حسابداری در واقع همان قوانینی بوده که برای نحوه انجام امور حسابداری تعیین شده اند و می توان گفت که این استانداردها قلمرو فعالیت حسابداران می باشند..

این استانداردها به طور دائم در حال تغییر بوده و همیشه امکان کنار گذاشتن این استانداردها و جایگزینی آن ها با دیگری وجود خواهد داشت؛

اما به هر حال این استانداردها قواعدی عملی بوده که جهت هدایت کار و حرفه حسابداری همواره در دسترس خواهند بود.

به طور معمول استانداردهای حسابداری از سه بخش برخوردار می باشند:

  1. شرح مسئله: این بخش در واقع مشکلات رایج در حرفه حسابداری را شرح داده و توصیف خواهد نمود.
  2. بحث مستدل: در این بخش برای مقابله با مشکلات حسابداری استدلال هایی آورده می شود.
  3. ارائه راهکار: راهکارهایی ایده آل جهت رفع مشکلات ارائه خواهد شد و در نهایت تصمیم نهایی در این بخش اتخاذ می گردد.

تدوین استانداردهای حسابداری ایران بر مبنای استانداردهای بین‌المللی حسابداری و الزام به رعایت آن در تهیه صورت‌های مالی را می توان یکی از مهم ترین رخدادهای صورت گرفته در سال های اخیر در جامعه حسابداری کشور دانست.

استانداردهای حسابداری چه هدف هایی را دنبال خواهند نمود؟

به طور کلی استانداردهای حسابداری با هدف ارائه چهار نوع اطلاعات در زمینه های مختلف به شرح ذیل تعریف خواهند شد:

  1. آشکار کردن شیوه ها و فرضیات (خط مشی‌های حسابداری) مورد استفاده حسابدار برای آگاهی دیگران
  2. در نظر گیری فرم یکنواخت و مثل هم برای صورت‌های مالی
  3. آشکار سازی نکاتی به خصوص در زمینه تأمین احتیاج ویژه استفاده‌کننده از اطلاعات برای اعمال داوری یا نظریه فردی
  4. عرضه تصمیمات رسمی یا غیررسمی مرتبط با ارزش‌گذاری مجاز دارایی‌ها و تعیین رقم درآمد

آشنایی با استانداردهای حسابداری چه ضرورتی خواهد داشت؟

یکی از پایه ای ترین مفاهیم حسابداری، استانداردهای حسابداری و نیز استانداردهای حسابرسی بوده که برای پا گذاشتن به حرفه حسابداری حتما بایستی آن ها را آموخت.

در حالی که خیلی از کارشناسان حسابداری و مدیران مالی بوده حتی از تعداد این استانداردها نیز بی اطلاع می باشند!

اما به هر حال تمامی اساتید، دانشجویان، فارغ التحصیلان، حسابداران، حسابرسان، کارجویان این رشته و مدیران مالی بایستی این استانداردها را کاملا بدانند.

معرفی انواع استاندارد حسابداری

به طور کلی تا به حال تعداد استانداردهای حسابداری ۳۳ تا بوده و ترتیب آن ها به شکل زیر می باشد:

  1. چگونگی عرضه صورت‌های مالی
  2. صورت وجوه جریان نقد
  3. درآمد عملیاتی
  4. حسابداری ذخایر، بدهی‌ها و دارایی‌های احتمالی
  5. رخدادهای پس از تاریخ ترازنامه
  6. گزارش کارکرد مالی
  7. حسابداری مخارج تحقیق و توسعه
  8. حسابداری موجودی مواد و کالا
  9. حسابداری پیمان‌های بلند مدت
  10. حسابداری کمک‌های بلاعوض دولت
  11. دارایی‌های ثابت مشهود
  12. شفاف سازی اطلاعات در رابطه با اشخاص وابسته
  13. حسابداری مخارج تأمین مالی
  14. چگونگی عرضه دارایی‌های جاری و بدهی‌های جاری
  15. حسابداری سرمایه‌گذاری‌ها
  16. نرخ بندی ارز
  17. حسابداری دارایی‌های نامشهود
  18. صورت‌های مالی تلفیقی و حسابداری سرمایه‌گذاری در واحدهای تجاری فرعی
  19. حسابداری ترکیب واحدهای تجاری
  20. سرمایه‌گذاری در واحدهای تجاری وابسته
  21. حسابداری اجاره‌ها
  22. تهیه گزارش میان دوره‌ای
  23. حسابداری مشارکت‌های خاص
  24. گزارشگری مالی واحدهای تجاری در مرحله پیش از بهره‌برداری
  25. گزارشگری بر حسب قسمت‌های گوناگون
  26. فعالیت‌های کشاورزی
  27. طرح‌های مزایای بازنشستگی
  28. فعالیت بیمه‌های عمومی
  29. فعالیت اجاره املاک
  30. سود هر سهم
  31. دارایی‌های غیرجاری نگهداری شده جهت فروش و عملیات متوقف شده
  32. کاهش ارزش دارایی‌ها
  33. مزایای بازنشستگی کارکنان

چه عواملی باعث تفاوت میان استانداردهای حسابداری بین‌المللی و ملی شده است؟

تفاوت اصول پذیرفته شده حسابداری ملی با استانداردهای حسابداری بین‌المللی ممکن بوده از دو راه انجام گیرد:

  1. واگرایی:  منظور از واگرایی این بوده که اگر چه اصول پذیرفته شده‌ حسابداری ملی و استاندارد حسابداری بین‌المللی هر دو پوشش دهنده یک موضوع حسابداری مشخص بوده اما با این حال روش های تجویزی آن ها با هم متفاوت خواهد بود.
  2. فقدان: فقدان نیز یعنی عدم پوشش دهی  موضوع حسابداری مقرر در استاندارد حسابداری‌ بین المللی توسط اصول پذیرفته شده حسابداری ملی

فرایند تدوین استاندارد چیست؟

امروزه طبق اعلام سازمان حسابرسی، فرایند تدوین استانداردهای حسابداری به صورت زیر می باشد:

  1. تشخیص موضوع از جهت انجام تحقیقات

طبق مسائل و موضوعات مطرح شده از طرف مدیریت تدوین استانداردها، کمیته تدوین استانداردهای حسابداری اقدام به تعیین اعضای کمیته و کمیته فنی، استانداردهای مورد نیاز جهت تدوین یا تجدید نظر در آن ها نموده و پس از آن این موضوع را به مدیریت تدوین استانداردهای حسابداری اعلام خواهد نمود.

  1. ارزیابی‌های مقدماتی

بعد از آن که موضوع مورد نظر مشخص شده، حال نوبت آن رسیده تا کارشناسان مدیریت تدوین استانداردها کارهای مطالعاتی و تحقیقاتی لازم را انجام دهند.

طی این مرحله کارشناسان مدیریت تدوین استانداردها به بررسی و گردآوری استانداردهای کشورهای دیگر از جمله آمریکا، انگلستان، استرالیا، کانادا و استانداردهای بین‌المللی، تحقیقات انجام شده در رابطه با موضوع، روش‌های رایج در ایران و مسائل قانون مرتبط با موضوع شناسایی خواهند پرداخت.

در آخر نیز در این مرحله گزارش های مطالعاتی ارائه خواهند شد.

  1. تصمیم‌گیری در رابطه با ضرورت تدوین استاندارد

بعد از تعیین موضوع، با در نظر گیری بررسی های مقدماتی کمیته تدوین استانداردها این بار اقدام به تصمیم گیری در رابطه با ضرورت تدوین استاندارد در خصوص موضوع مطرح شده خواهد نمود.

  1. تهیه پیش‌نویس مقدماتی

با تشخیص داده شدن ضرورت تدوین استاندارد از سوی کمیته تدوین استانداردهای حسابداری، گروه های کارشناسی با در نظر گیری گزارش های مطالعاتی تهیه شده و نیز مطالعات میدانی و تشکیل جلسات با صاحب‌نظران مرتبط با موضوع، پیش نویسی مقدماتی تهیه خواهند نمود.

از سیاست های اصلی این بوده که میان تدوین استاندارد هماهنگی، استانداردهای بین‌المللی حسابداری هماهنگی وجود داشته باشد.

لذا در زمینه موضوعاتی که مربوط به استاندارد بین المللی بوده، این استاداردها به عنوان پایه اصلی تدوین استاندارد مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

در این مرحله نیز حاصل کار یک پیش نویس مقدماتی استاندارد خواهد بود.

  1. تدوین پیش‌نویس استاندارد

طی این مرحله، طبق پیش‌نویس مقدماتی استاندارد تهیه شده توسط گروه های کارشناسی، کمیته تدوین استانداردهای حسابداری دست به بررسی های عمیق و گسترده ای زده و پس از اصلاحات لازم پیش استاندارد نهایی خواهد شد.

نتیجه این مرحله پیش نویس استاندارد می باشد.

  1. نظرخواهی عمومی

جهت نظرخواهی عمومی، به واسطه کانال‌های مختلف نظیر چاپ در مجلات تخصصی، اینترنت (سایت سازمان حسابرسی) و نظایر آن پیش نویس هر استاندارد در اختیار عموم قرار خواهد گرفت.

علاوه بر آن بسته به ماهیت موضوع، برای برخی از افرادی که صاحب نظر بوده این پیش نویس ها به طور مجزا ارسال خواهد شد.

در آخر نیز مدیریت تدوین استانداردها این نظرات دریافتی در رابطه با پیش نویس استاندارد را جمع بندی ساخته و آن ها را به کمیته تدوین استانداردهای حسابداری ارائه می نماید.

این کمیته در صورت نیاز، اقدام به اصلاح پیش نویس استاندارد نموده و پس از آن که کمیته فنی این پیش نویس تجدید نظر شده را تصویب نمود به هیئت عامل سازمان ارائه می گردد.

  1. تصویب نهایی

انتشار بیانیه نهایی وقتی انجام شده که هیئت عامل و مجمع عمومی سازمان متن نهایی استاندارد را تصویب نموده باشد.

بعد از آن که متن استاندارد دریافت شد، استانداردهای حسابداری توسط هیئت عامل بررسی شده و بعد از آن که اصلاحات احتمالی انجام گرفت، برای تصویب نهایی به مجمع عمومی سازمان فرستاده خواهد شد.

بعد از آن که متن نهایی استاندارد حسابداری توسط مجمع عمومی سازمان تصویب شد، انتشار پیدا نموده و لازم الاجرا خواهد شد.

کاردانی حسابداری:

داشتن  این مدرک معتبر ۲ ساله نه تنها دانش آموزان را با مبانی حسابداری آشنا می کند بلکه می توانند آموزش های عمومی لازم را برای دوره کارشناسی بدست آورند.

کارشناسی ناپیوسته حسابداری :

کساني مي توانند در مقطع کارشناسي ناپيوسته شرکت کنند که ابتدا مدرک کارداني (فوق ديپلم) خود را از يکي از مراکز آموزش عالي کشور دريافت نموده باشند.

کارشناسی پیوسته حسابداری:

علاقمندان تحصیل در رشته حسابداری می توانند در مقطع کارشناسی یکی از رشته گرایش های حسابداری، حسابرسی، حسابداری دولتی و حسابداری مالیاتی را انتخاب نمایند. البته لازم به توضیح است که اکثر دانشگاههای کشور در مقطع کارشناسی صرفا رشته حسابداری  (بدون گرایش) را ارائه می دهند.

 

کارشناسی ارشد حسابداری :

دوره کارشناسی ارشد رشته حسابداری بمنظور آموزش تخصصی حسابداری به دانشجویانی که درآینده در حرفه حسابرسی یا مشاغل مختلف حسابداری در موسسات بازرگانی، صنعتی و دولتی مشغول کار خواهند شد، تدوین گردیده است. گرایشهای ارشد حسابداری، (حسابرسی، حسابداری،حسابداری مدیریت) می باشد.

 

دکتری حسابداری :

برنامه های دکترا در حسابداری در سال های اخیر خیلی رایج نیست، اما می توانید این مدرک را کسب کنید. هنگامی که مدرک کارشناسی استاندارد می شود، متخصصان باید دنبال مدرک کارشناسی ارشد باشند؛ زمانی که همه افراد دارای مدرک کارشناسی ارشد هستند، مدرک دکترا کاربردی تر می شود.

معرفی دکتری حسابداری

دوره دکتری حسابداری در ادامه دوره کارشناسی ارشد این رشته می باشد. در این دوره دانشجویان به فعالیت های آموزشی و پژوهشی بر اساس آخرین دستاوردهای علمی و حرفه ای موجود می پردازند. اساتید دوره دکتری حسابداری توسط رویکرد آموزشی، پژوهشی به آموزش روش های مناسب تخمین در سطوح پیشرفته، به دانشجویان می پردازند. در پایان دوره دکتری، دانشجویان باید قادر باشند تا با استفاده از روش های پیشرفته اقتصاد سنجی، در مورد مسائل مهم حسابداری، مدل های مناسب را تخمین بزنند.

با توجه به پیچیدگی های محیط اقتصادی و تحول در سیستم های مالی و حسابداری، مدیران بنگاه ها نیاز به اطلاعات جامع و به موقع جهت اخذ تصمیمات مالی بهینه و انتخاب استراتژی رقابتی مناسب دارند. متخصصین رشته حسابداری برای برآوردن این نیازها، می توانند با تغییرات محیط همگام شده و به کسب تجربه و تخصص در پژوهش ها و تئوری حسابداری و زمینه های مرتبط با آن بپردازند. آنان با آگاهی از آخرین دستاوردهای علمی و حرفه ای موجود می توانند در تعیین استراتژی های شرکت ها و اهداف تعیین شده آن ها بسیار کمک کننده باشند.

اهداف دکتری حسابداری

اهداف اصلی دکتری حسابداری به شرح زیر است:

* تقویت مهارت های پژوهشی و تحلیلی در دانشجویان دکتری حسابداری

* تربیت مدرس برای آموزش حساب داری، حسابرسی و سایر گرایش های مرتبط با این رشته

* تربیت پژوهشگران در رشته ی حسابداری با هدف توسعه ی مبانی علمی و دانش افزایی در این حوزه

گرایش های دکتری حسابداری

دکتری حسابداری بدون گرایش می باشد.

 بازار کار دکترای حسابداری

برای ورود به بازار کار ، فارغ التحصیلان این دوره می توانند به انجام پروژه های دوره های کارشناسی ارشد و دکتری بپردازند. علاوه بر این، آن ها شایستگی و توانایی سرپرستی و هدایت پروژه های پژوهشی و راهنمایی دانشجویان تحصیلات تکمیلی را خواهند داشت.

طول دوره دکتری حسابداری

 طول دوره دکتری حسابداری بر اساس آئین نامه ی دوره تحصیلات تکمیلی مصوب شورای عالی برنامه ریزی، حداقل 3 سال است و به دو مرحله آموزشی و پژوهشی تقسیم می شود. مرحله ی آموزشی پس از پذیرفته شدن دانشجو آغاز می شود. دانشجو در طول این دوره باید توانایی لازم برای شروع کارهای پژوهشی را به دست آورد. این مرحله با قبول دانشجو در یک آزمون جامع پایان می پذیرد. مرحله پژوهشی، رسما پس از اتمام مرحله آموزشی آغاز می شود. در این مرحله دانشجو در یکی در زمینه های حسابداری به انجام پژوهش می پردازد.

رشته های مجاز برای شرکت در آزمون دکتری حسابداری

فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد در رشته های حسابداری، مدیریت مالی و علوم مالی، مدیریت در تمامی گرایش ها و اقتصاد در تمامی گرایش ها میتوانند در آزمون دکتری حسابداری شرکت کنند.

مقطع پسا دکتری حسابداری :

دوره تحقیقاتی پسادکتری یا فوق دکتری ( post- doc / Postdoctoral research )  به دوره‌ای از تحقیقات آکادمیک گفته می‌شود که محققان بعد از به پایان رساندن تحصیلات و کسب مدرک دکتری معمولا تا سقف ۵ سال و قبل از یافتن شعل ثابت آکادمیک سپری می‌کنند.  دوره پسا دکتری از 6 ماه تا 2 سال دوره تحقیقاتی بعد از دکتری است.

رشته حسابداری در دانشگاه فنی و حرفه ای

دانشگاه فنی و حرفه ای یکی از مراکز آموزش عالی از نوع دانشگاه‌های فنی و حرفه‌ای تحت نظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است که از سال 1390 با مجوز رسمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری کار خود را آغاز نموده است. که وظیفه مدیریت دانشکده‌ها و آموزشکده‌های فنی و حرفه‌ای سراسر کشور را بر عهده دارد. این دانشگاه با بیش از ۱۷۶ آموزشکده و دانشکده در سطح کشور و بیش از ۲۵۰ هزار دانشجو بزرگترین دانشگاه ایران است. دانشگاه فنی و حرفه ای یک واحد آموزش عالی است که عمده فعالیت آموزشی آن در حال حاضر در سطح کاردانی است. دانشگاه فنی و حرفه ای به عنوان تنها دانشگاه متولی آموزش عالی فنی و حرفه ای در کشور، دانشكده ها و آموزشكده هاي فني و حرفه اي به عنوان واحدهای زیرمجموعه این دانشگاه، سابقه ي بيش از چهل سال فعاليت آموزشي داشته و از اولين مراكز آموزش عالي كشور هستند كه در تداوم مسير تحصيلي دوره متوسطه فني و حرفه اي (هنرستان هاي فني، كشاورزي، حرفه اي، تربيت بدني) فعالیت داشته اند دانشگاه فنی و حرفه‌ای دانشجویان خود را از بین دانش آموختگان دوره متوسطه نظام جدید هنرستان‌ها یا شاخه کاردانش یا فارغ‌التحصیلان دوره چهار ساله نظام قدیم هنرستان‌ها انتخاب می‌نماید. دوره های تحصیلی دانشگاه فنی و حرفه ای به صورت روزانه و شبانه است. این دانشگاه به صورت تفکیک جنسیتی اقدام به آموزش دانشجو می کند به نحوی که برخی مراکز آن ویژه پسران و برخی نیز مختص دختران است. دارندگان گواهینامه پایان دوره تحصیلات متوسطه نظام جدید (دیپلم) در یکی از شاخه های فنی و حرفه ای و کاردانش می توانند برای ادامه تحصیل وارد این دانشگاه شوند. دانشگاه فنی و حرفه ای که با هدف ارتقا دانش افراد و ایجاد مهارتهای لازم برای فراهم آوردن شغل و حرفه مناسب ایجاد شده است، مکانی است که دارندگان دیپلم فنی و حرفه ای و کاردانش می توانند برای ادامه تحصیل وارد یکی از رشته های این دانشگاه شوند.

شرایط ورود به دانشگاه فنی و حرفه ای برای هر یک از این رشته ها متفاوت می باشد و پذیرش در هر یک از واحدهای دانشگاهی شرایط خاص خود را دارد، که تمامی قوانین و ضوابط آن هر ساله در دفترچه کنکور مربوطه موجود می باشد.

 رشته حسابداری دانشگاه علمی کاربردی   

 دانشگاه علمی کاربردی از جمله مراکز دانشگاهی مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری می باشد که اقدام به ارائه دوره های کاربردی به مخاطبان می نماید. حسابداری یکی از پر طرفدارترین رشته های دانشگاه علمی کاربردی است که می توان آنرا در اکثر دانشگاه های علمی کاربردی سراسر کشور تحصیل نمود. شخصی که در رشته حسابداری دانشگاه علمی کاربردی تحصیل میکند دانش و مهارتهای لازم را در زمینه های حسابداری صنعتی ، دولتی و اقتصادی را تحصیل می نماید. از آنجا که رشته حسابداری نقش موثری در برنامه ریزی و کنترل فعالیت های موسسات اقتصادی جامعه ایفا می کند مدیریت در این زمینه میتواند با محاسبات دقیق ، چگونگی اجرای عملیات را مورد ارزیابی قرار دهد و دلایل ضعف کارایی در ارگان ها را کشف کند، در نتیجه تربیت متخصصان حسابداری میتواند بسیاری از کمبودهای اقتصادی را جبران کند. رشته حسابداری در این نوع دانشگاه که از گرایش های بسیار پرطرفدار است نه تنها در اقتصاد بلکه در تعادل ارگانها در سراسر کشور کاربرد فراوان دارد .

فارغ التحصیلان کارشناسی ناپیوسته رشته حسابداری از دانشگاه علمی کاربردی پس از پایان دوره تحصیلی خود بطور معمول دارای مهارت های زیر هستند :

  • توانایی اداره و عمل به امور حسابداری عمومی در بانکها ، موسسات بازرگانی و واحدهای تولیدی و صنعتی و البته موسسات دولتی.
  • توانایی انجام دادن و علم به امور حسابداری در موسسات دولتی ، غیرانتفاعی و تعاونیها.
  • حسابرسی در شرکت های تولیدی ، بازرگانی و صنعتی.
  • برنامه ریزی ، طراحی و اجرای سیستمهای حسابداری و مالی.

و البته که وظیفه انجام و مدیریت امور حسابرسی در تمامی ارگان های دولتی و غیر دولتی در سطح کشور بر عهده افراد متخصص در این رشته است و به واسطه این افراد اداره میشود .

ثبت نام رشته حسابداری در دانشگاه علمی کاربردی نیز به طبع شرایط خاص خود را دارد . تحصیل حسابداری در دانشگاه علمی کاربردی اختلاف و تفاوت هایی با رشته حسابداری در سایر دانشگاه‌های کشور دارد که مهمترین دلیل پیشنهاد این رشته در دانشگاه علمی کاربردی ، اعتبار مدرک این دانشگاه در ایران و سایر کشور ها است . دانشگاه علمی کاربردی ، مثل دانشگاه سراسری ، پیام نور و دانشگاه‌های غیرانتفاعی و آزاد زیر نظر وزارت علوم است و مدرک آن مورد تأیید این وزارت است. این مدرک میتواند برای ادامه تحصیل تا مقطع فوق دکتری و برای یافتن کار اعتبار داشته باشد.

نکته شایان ذکر اینست که شرکت و ثبت نام در رشته حسابداری در دانشگاه جامع علمی کاربردی هم مانند سایر رشته‌های این دانشگاه بدون کنکور است

 گرایش‌های متفاوت حسابداری ( با مدرک وزارت علوم و تحقیقات):

اصلی‌ترین گرایش‌های حسابداری شامل حسابداری مالی، حسابداری صنعتی، حسابرسی، حسابداری دولتی و حسابداری مدیریت است.

دانشجویان رشته حسابداری، میتوانند با انتخاب یکی از گرایش هایی که در لیست زیر آمده است در مقطع کارشناسی ارشد به ادامه تحصیل بپردازند.

رشته حسابداری: حسابداری از رشته های پرطرفدار در چند سال گذشته بوده است و به بررسی اقتصاد و امور مالی سازمان ها و شرکت ها می پردازد. در رشته حسابداری، حسابداران به تهیه گزارش های مالی، جمع آوری و گروه بندی اطلاعات اقتصادی و مالی می پردازند 

رشته حسابرسی: حسابرسی به خاطر بررسی و کنترل حساب های حسابداران انجام می شود. فی الواقع حسابرسان در دفترهای شرکت ها و سازمان های گوناگون مجذوب میشوند تا از درستی گزارش های مالی و حساب های حسابداران مطمئن شوند.

رشته حسابداری مدیریت: رشته حسابداری مدیریت به خاطر افزایش توانمندی مدیران مالی در تصمیم گیری ها و تدوین استراتژی های اقتصادی شرکت ها مطرح شده است. افرادی که در گرایش حسابداری مدیریت تحصیل می کنند، میتوانند بعنوان مدیر عامل، عضو هیئت مدیره و یا بعنوان مشاورین مدیریت و اقتصاد در کنار مدیران ارشد شرکت ها به ایفای نقش بپردازند.

 گرایش حسابداری عمومی: این گرایش، در مقطع کارشناسی ارشد حسابداری به نوعی جدید به حساب می آید و هدف اصلی از ایجاد آن تربیت نیروهای انسانی تعلیم دیده برای فعالیت در قسمت های عمومی- دولتی و یا جوانب کلان فضای اقتصادی جامعه است.

حسابداری صنعتی: حسابداری صنعتی با تحولات صنایع گوناگون به ویژه انقلاب صنعتی شکل گرفت. آگاهی از بهای تمام شده محصولات تولید شده، نیازی حیاتی برای انتخاب قیمت فروش و عملکرد بهینه شرکت ها است. ازاین رو حسابداری صنعتی، با تکامل ابزارها و روش های تولید به سوی هزینه یابی توسعه یافته حرکت می کند تا هزینه ها و بهای تمام شده کالاهای آماده فروش به روشنی و با شفافیت کامل انتخاب شوند.

 حسابداری مالی: حسابداری مالی همان حسابداری گزارشگری است. برای اینکه هدف اصلی حسابداری مالی مهیاسازی صورت های مالی است تا نیاز استفاده کنندگان از آنها را تامین کنند. حسابداری مالی باتوجه به اصول حسابداری در تلاش است، نیازهای گوناگون استفاده کنندگان داخل سازمانی و خارج سازمانی از اطلاعات حسابداری را جواب دهد؛ این اشخاص با اینگونه گزارش ها و داده هایی، قادر میشوند در خصوص سرمایه گذاری ها، انعقاد قرارداد های مختلف، عرضه وام و غیره اقدام به تصمیم گیری کنند.

حسابداری دولتی:  دولت ها در سال های گذشته با توجه به گستره فرایندهای مخارجی خویش، نیازمند مشاورین و افرادی شده اند که توانمندی جداسازی و مدیریت هزینه ها در سطوح کلان اقتصادی را داشته باشند. براین اساس تربیت و پرورش حسابداران دولتی، میتواند منجر به بودجه بندی درست برای امور مختلف و اجرای این بودجه بصورت دقیق و کاربردی شود. گرایش حسابداری دولتی در پی ایجاد بستری برای بوجود آمدن مشاورین و متخصصان حسابداری در بازه مخارج دولتی است.

 حسابداری مدیریت:  حسابداری تنها علم مدیریت بر هزینه های شرکت ها، آن هم قبل از آغاز فرآیند تولید نیست. بلکه حسابداری میتواند در زمینه فرآیند بهای تمام شده محصولات و خدمات، میزان تولید، هزینه اجرا، مقیاس های گوناگون تولید، قیمت فروش محصولات و خدمات و ظرفیت منبع های گوناگون (مانند ماشین آلات) مشاوره های ارزشمندی را به مدیران سطح بالای شرکت ها عرضه دهد. به زبان ساده تر میتوان بیان کرد آنچه به وسیله حسابداری مدیریت عرضه می شود، پیش نیازی اجباری است که مدیران شرکت ها بر مبنای آن اقدام به تصمیم گیری های کلان می کنند.

حسابداری منابع انسانی: منبع های انسانی در شرکت ها و بنگاه های اقتصادی بعنوان با اهمیت ترین اموال های آنها تلقی می شوند. در همین امتداد، مدیریت بر امور مالی گوناگون مربوط به این منابع از بازه های عملکردی حسابداری منابع انسانی است.

رابطه بین حسابداری و حسابرسی:

خروجی فرآیند حسابداری، موضوع اصلی عملیات حسابرسی است و غالب شواهدی که در فرآیند حسابرسی مورد استفاده قرار می­گیرد توسط سیستم حسابداری تهیه شده است. در بیشتر مواقع حسابرسی و برخی از تکنیک­های آن چنان با فرآیند حسابداری آمیخته که گویی از اجزای لاینفک سیستم حسابداری است. بنابراین از بسیاری جهات حسابداری و حسابرسی تفکیک ناپذیرند و بدین دلیل حسابرس باید متخصص حسابداری نیز باشد، در صورتی که حسابدار نیازی به تخصص در زمینه حسابرسی ندارد. 

آموزش حسابداری با مدرک فنی و حرفه ای

بسیاری از کسانی که دوره های آموزشی حسابداری را می گذرانند علاقه مند به دریافت مدرک معتبر هم می باشند. مدرک یا گواهینامه ای که به وسیله آن بتوانند مهارت خود را اثبات کنند و فرایند یافتن شغل و یا گرفتن کار جدید برای آنها ساده تر شود.

سازمان آموزشی فنی و حرفه ای ۳ نوع مدرک تحصیلی و آموزشی تعریف کرده است و با توجه به اینکه شما کدام فرایند آموزشی را انتخاب می کنید می توانید مدارک متفاوت دریافت کنید. مدارک صادر شده از سوی سازمان آموزش فنی و حرفه ای به سه دسته تقسیم می شوند :

  • مدارک رسمی
  • مدارک مورد تایید
  • مدارک گذر مهارتی

مدارک رسمی به کسانی تعلق می گیرد که از طریق کنکور سراسری در دوره های آموزشی فنی و حرفه ای پذیرفته شده اند و آزمون ها و آموزش های مرتبط را در دانشکده های فنی و حرفه ای پشت سر گذاشته اند. این مدارک معادل مدرک کاردانی یا کارشناسی است و به دلیل مطابقت با استانداردهای بین المللی و دریافت کد حرفه و دوره آموزشی، اعتبار بین المللی دارد و می توانید آنها را جهت استفاده ترجمه رسمی کنید.

مدارک مورد تأیید همان هایی هستند که شما پس از گذراندن دوره آموزشی در موسسات آزاد آموزشی و با معرفی آنها به دانشگاه فنی و حرفه ای و شرکت در آزمون مربوطه دریافت می کنید. این مدارک با مهر و امضای موسسه آموزشی و سازمان فنی و حرفه ای صادر می شود و علی رغم دارا بودن ارزش و اعتبار ولی امکان استفاده بین المللی و یا دریافت تسهیلات بانکی (شبیه آنچه برای مدارک رسمی فنی و حرفه ای وجود دارد) از طریق این مدارک وجود نخواهد داشت.

مدارک گذر مهارتی نیز به کسانی اعطاء می شود که در دوره های آموزشی کوتاه مدت، سمینارها و یا همایش ها شرکت می کنند و جزو مدارک غیر رسمی فنی و حرفه ای محسوب می شود.

 هدف از اخذ مدرک حرفه‌ای چیست؟

هدف از اخذ مدارک حرفه‌ای، افزایش مهارت‌های فنی و حرفه‌ای افراد بگونه‌ای است که بتوانند ضمن کسب مهارت عملی توام با تحصیل و یا پس از آن، به راحتی وارد بازار کار شوند. به دلیل بالا بودن سطح علمی و کیفیت چنین آموزش‌هایی، این امکان برای دارندگان مدارک حرفه‌ای فراهم است که به سادگی مدارک دانشگاهی نیز اخذ کنند و به بازار کار معرفی شوند.

 مدرک حرفه‌ای حسابداری چیست؟

مدارک مرکز آموزش حسابداران خبره به عنوان بزرگترین مرکز آموزشی تخصصی حسابداری و مالی در کشور و اولین و باسابقه‌ترین دارنده نشان طلائی از ACCA در زمینه خدمات آموزشی در ایران، پشتیبانی لازم جهت اخذ مدارک حرفه‌ای فوق را برای شما فراهم می‌کند. حرفه‌ای، مدارک غیر دانشگاهی هستند که به منظور افزایش مهارت‌های کاری افراد جایگاه برجسته‌ای در جهان و ایران پیدا کرده‌اند. این مدارک در رشته‌هایی مانند حسابداری از جایگاه مهم‌تری برخوردارند بگونه‌ای که بسیاری از مدارک حرفه‌ای در جهان از مدارک دانشگاهی نیز اعتبار بیشتری دارند.

معتبرترین مدارک حرفه‌ای در حوزه‌ی حسابداری و حسابداری مدیریت کدامند؟

مدارک حرفه‌ای معتبر در حوزه حسابدار، مالی و حسابرسی متعدد هستند. قدمت حسابداری کشورها و همچنین نقشی که آنها در مجامع بین‌المللی حسابداری ایفا می‌کنند تعیین کننده‌ی اعتبار آنها است.

برای انتخاب یک مدرک بین المللی به موضوعات زیر توجه باشید:
  • تعداد اعضای آن انجمن، فراگیر بودن و اعتبار آن
  • شغلی که در آن تجربه دارید و یا در آینده انتخاب می‌کنید
  • اعتبار آن مدارک در کشور محل زندگی و سایر کشورها
  • سهولت دسترسی به منابع درسی و امتحانات این مدارک
مدرک بین المللی چیست؟

مدرک مهارتی بین المللی به این معناست، سازمانی که این مدرک را صادر کرده دارای اعتبار جهانی و بین المللی می باشد و متقاضیان می‌توانند جهت قوی کردن رزومه کاری خود برای مهاجرت در زمینه تخصص کاری برای کشورهای مختلف گواهینامه مهارت بین المللی و یا مدرک بین المللی معتبر با قابلیت استعلام دریافت کنند.

اشتراک در خبرنامه

با اشتراک در خبرنامه سنترACCA در اصفهان از جدیدترین مقالات و فرصت های شغلی بین المللی در حوزه حسابداری آگاه می شوید.

برخود می بالم که از حدود 15 سال قبل، اولین مرکز IBT TOEFL و اولین سنتر آزمونهای کمبریج و اولین سنتر ACCA را در اصفهان راه اندازی نمودیم و سالها ادامه داشته است

ما را دنبال کنید

کپی‌رایت2020 © acca-sfe.com کلیه حقوق محفوظ است.